Dos xiquets, Robert i Guillem, volen trobar l’escrit on deien que la bibliotecària era una foca. Per error, un d’ells, havia signat el que pretenien que fóra un anònim i es veuen obligats a recuperar-lo durant la nit, quan la biblioteca està tancada.

Mentre Robert busca l’anònim entre els estants i els llibres de la biblioteca, Guillem vigila al carrer. Però la curiositat que desperten en Robert les il·lustracions d’un text, el porten a la seua lectura i, sense proposar-s’ho, es converteix en el protagonista d’histories fantàstiques amb pirates sanguinaris, donzelles enamorades, reines capricioses i caputxetes de contes.

La primera de les històries ens presenta la filla del gobernador de Monterrey que ha sigut raptada pel pirata Roquefort. Robert s’enfronta amb ell perquè allibere la jove i el venç. María Juana, en agraïment, intenta besar Robert, que fuig espaordit davant les boges proposicions de la doncella enamorada. Mentrestant, fora de la biblioteca, Guillem està una mica esglaiat a causa dels trons.

La segona aventura s’esdevé a l’interior d’un Castell, on Robert se les ha de veure amb Amèlia, una doncella boja que, des de fa més de trenta anys, espera el retorn del príncep de Bretanya. Des que la van deixar al peu d’altar, confon tots els joves amb el seu promés i, en sentir-se rebutjada, ordena al sinestre Clodomir que execute la sentència de mort. Robert és una víctima més que, per no voler acceptar-la en matrimoni, serà enverinat.

El tercer relat ens presenta dos sentinelles esborrajats que troben Robert mig mort dins del jardí de Josefina la Lletja. Aquesta reina no vol que ningú la vega, per això transforma en animal tot aquell que arriba a mirar-la. En aquesta ocasió, la seua vareta mágica convertirá Robert en llop i castigarà la traïció tramada pels dos sentinelles, transformant-los en  rata i rata penada respectivament. Robert i els sentinelles conversen sobre quin es el millor camí per a eixir del bosc i sobre l’antídot que el spot alliberar de l’apariència animal que ara tenen.

Mentrestant, Guillem, en descubrir que portava l’anònim dins la butxaca, crida Robert i entra a la biblioteca, on el protagonista va per la seu quarta aventura. Aquesta s’esdevé al bosc on el llop, la Caputxeta, un caçador miop que vol venjar la mort del seu germà i Robert es troben. Aquest demana ajuda a Caputxeta, pero ella el confon amb el llop del conte i no li fa cas. Més tard, en casa de l’àvia, el veritable llop, disfressat de velleta, intenta mnejar-se Caputxeta. Robert li ho impedix i la xiqueta s’escapa.

El caçador, perseguint petjades de llop, cau per un precipici. El llop i Robert busquen Caputxeta amb intencions ben diferents, però Caputxeta trova primer Robert i, en agraïment per haver-la salvada, li fa un bes, l’antídot que nesessitava per a tornar al seu aspecto humà. Aquest es el moment en què Guillem, que ha trobat al seu amic mig adormit, intenta deslliurar-se de l’abraçada i el bes que aquest li vol donar, creient-se que abraçava la Caputxeta. Guillem el reny pel temps que fa que l’esperava fora mentre ell hi dormia. Robert li conta les històries que ha viscut, però l’àmic li diu que ha somniat. Robert veu en terra la Caputxeta de la xiqueta i l’agafa sense dir res més.